GR5 Wandelaars Helchteren

2002: Bergen Op Zoom - Scherpenheuvel

Datum: 9-10-11 Mei 2002
Gebruikte gids: "Traject Der Lage Landen"
Totaal aantal km: 135 km
Slaapplaatsen:
 • Brecht:
  • Hoevetoerisme De Schoor
  • Van Hoof-Gyles
  • Schoordijkweg A1
  • 2960 Brecht-Overbroek (0032-33136421)
 • Olen:
  • Privé adres

Bergen Op Zoom - Brecht (09-05-2002) 53 km

Eindelijk het weekend van Onze Heer Hemelvaart. Ze voorspellen rustig en droog weer. 's Morgens vroeg vertrokken in Helchteren en met 2 auto's richting Bergen Op Zoom. Jammer genoeg kan Jos niet deelnemen. Maar hij is wel bereid om ons te vervoeren met de wagen naar Bergen Op Zoom, vertrekpunt van de GR5-E2, richting Nice. Hij zal ook de verschillende bevoorradingen verzorgen met Benny, onze vaste man van dienst tijdens de wandelingen. Na effen zoeken naar de wandelboom in de omgeving van de Jeugdherberg, vertrekken we. Bedoeling is deze avond Brecht te bereiken waar we blijven overnachten. Verschillende zandwegen en een paadje langs de Zoom brengen ons tot in Essen. Terug op Belgisch grondgebied, doorkruisen we het staatsnatuurreservaat "De Kalmthoutse Heide". De GR kronkelt doorheen de heide en brengt ons via een bos en een mooie dreef tot in Wuustwezel. Opvallend is toch wel dat vooral het tweede deel van de dag gekenmerkt wordt door veel beton en asfaltwegen die het landbouwgebied doorkruisen. Her kerkje van Brecht hebben we vanuit alle windrichtingen gezien… We eindigen de dag in Brecht waar we blijven overnachten. 's Avonds gaan we nog iets eten in Brecht, waarna spijtig genoeg Jos terug richting Helchteren rijdt.

Brecht - Olen (10-05-2002) 48 km

Na het ontbijt vertrekken we richting Olen waar we die avond blijven overnachten. Via het centrum van Brecht gaan we naar het kanaal Schoten-Turnhout. Dit kanaal blijven we volgen tot aan de Brechtse Heide. Via het aansluitend bos passeren we de zij-ingang van de Trappistenabdij van Westmalle om vervolgens richting Zoersel te stappen. In het Zoerselbos komen we aan de rand "Het Boshuisje" tegen. Richting Grobbendonk,komen we nog de windmolen van Pulderbos tegen. Via het kasteeltje van Bouwel komen we aan de treinhalte Bouwel. Theo legt zich even neer op de bank… Nog een 15km en we zijn in Olen De resterende wegen, vooral korte boswegjes en lange betonwegen brengen ons tot in Olen. Deze avond eten we in een knus restaurantje waar we samen met de vrouwen nog blijven nakaarten over de voorbije twee dagen.

Olen - Scherpenheuvel (11-10-2002) 34 km

's Morgens goed ontbeten, samen met de gastvrouw nog wat gelachen en terug op weg voor het laatste gedeelte naar Scherpenheuvel. De voeten beginnen af te zien van het vele beton en asfalt. Effen zoeken naar de route en het eerste herkenningspunt, de Abdijkerk van Tongerlo, zien we in de verte liggen. De mooie dreef van dit domein brengt ons door bospaadjes van de gemeentelijke wandelbossen tot bij de Nete. De route volgt de kronkelende Nete stroomopwaarts. Dit is zeker het mooiste tracé van deze drie dagen wandelen. De rust die uitstraalt van deze omgeving doet ons beseffen dat deze mooie drie dagen ten einde lopen. De route brengt ons tenslotte bij de Abdij van Averbode, van waaruit we richting Zichem gaan. Eerst nog effen een terrasje meepikken vooraleer we het laatste stukje aanvatten naar Scherpenheuvel. Aan de Basiliek wachten de echtgenotes en de kinderen op ons. Mooi einde van deze driedaagse… en ook het eerste stuk van onze route naar Nice.