GR5 Wandelaars Helchteren

2004: Girsterklaus - Neufchef

Datum: 19-20-21-22-23 mei 2004
Gebruikte gids:
 • "Traject der Ardennen"
 • "Traject Luxemburg-Lotharingen"
Totaal aantal Km: 135 Km
Slaapplaatsen:
 • Girsterklaus:
  • Klausener Stuft "Bei Monica"
  • Maison 5
  • L-6558 Girsterklaus (0035-2730004)
 • Remich:
  • Auberge des Ardennes
  • 26, Rue de la Gare
  • L-5540 Remich (0035-223699431)
 • Dudelange:
  • Cottage Hotel
  • Rue A. Liesch
  • B.P. 82
  • L-3401 Dudelange (0035-352520591)
 • Amnéville:
  • Hotel de Diane
  • Bois de Coulange
  • F-57360 Amnéville (0033-387701633)

Girsterklaus - Wasserbillig (19-05-2004) 15km

We hebben gekozen om dezelfde formule toe te passen als vorig jaar, alleen willen we proberen om rond de middag te vertrekken. Voordeel zou zijn dat we dezelfde dag nog een 20 km kunnen wandelen. Als uitvalbasis hebben we terug Girsterklaus genomen. We hadden vorig jaar gevraagd of we met ons zevenen in het plaatselijk café, annex bed and breakfast, kunnen slapen. In het terugkomen zouden we opnieuw hier overnachten om een te lange terugreis te vermijden. Rond vier uur zijn we kunnen starten met onze wandeling. Mooi en warm wandelweer. Een scherpe afdaling brengt ons in de vallei van de Ginsterbaach. De kleine wandelwegjes brengen ons tot aan de autostrade E44 waar we even moeten zoeken naar de juiste richting. Bij het verlaten van het bos zien we de eerste wijnvelden liggen. Deze zullen we de volgende dagen nog dikwijls kunnen bewonderen. Op de weg naar Wasserbillig stoppen we voor vandaag. Tijdens het goed verzorgd avondmaal in Girsterklaus wordt Dominiek onwel en dit zorgt, zeker bij de start van onze wandeling, voor de nodige onrust. De eigenaar had ondertussen de ambulance gebeld. Voor we het goed beseften was deze onderweg naar Luxemburg-stad, Jos vergezelde Dominiek naar het hospitaal. Miel en Roger, effen zoeken naar het hospitaal in Luxemburg-stad…, hebben nadien Dominiek en Jos opgepikt in het hospitaal. Na een grondige check-up op de spoeddienst waren we omstreeks half twee terug op de slaapplaats, waar we de rest van de compagnie konden geruststellen. Waarschijnlijk een bloeddrukval. Bewust het thuisfront niet verwittigd. Blij dat we alle Europese ziekteformulieren bij hebben.

Het zou vroeg morgen zijn.

Wasserbillig - Remich (20-05-2004) 38km

Vroeg ontbijten en op weg naar de stopplaats van gisteren waar we vertrekken richting Remich. Het eerste gedeelte zijn vooral veldwegen en kleine bospaadjes door vooral oude beukenbossen. Bij het uitkomen van een bosweg is plots een brug over de rivier verdwenen. Een omweg tot de volgende brug wilden we niet doen. Handen uit de mouwen en in een mum van tijd lag er een noodbrug, gebouwd met verschillende houten balken…

"Bruggenbouwers", je weet wel. Nadien is het vooral wandelen op kleine paadjes door de uitgestrekte wijnvelden en korte stukjes bos. Mooie uitzichten en vooral aandacht voor de werkzaamheden op de wijnvelden. Ook de typische wijndorpjes zijn de moeite waard om te bekijken. Net voor Grevenmacher houden we onze eerste stop. Onze zeteltjes zijn ideaal om rustig te eten… Aan de kruiskapel trekken we dezelfde foto als op de Topogids en vervolgen onze weg via de route du vin. We houden onze volgende stop ter hoogte van de Sint-Donaatskapel, of was het er net na… In Ehnen en Greiveldange hebben we vooral oog voor de coöperatieve wijnkelders. Maar het is vooral uitkijken naar de mooie vergezichten. De calvarietochten, kruiswegen en honderden trappen nemen we er graag bij. Het is echt genieten. Effen rust houden en kijken naar een gevecht tussen kraaien en een buizerd. Het moet allemaal kunnen tijdens onze wandeltocht.

Na Stadtbredimus gaan we in dalende lijn door een bos naar Remich. Ook hier was het weer wennen aan de drukte in dit stadje. Na wat zoeken achter onze slaapplaats, hebben we een fris pintje gedronken op het bijbehorende terras. Na de dagelijkse verfrissende douche, doet echt wel deugd na zo een inspanning, hebben we gegeten en de briefing gedaan van de volgende dag.

Remich - Dudelange (21-05-2004) 42km

Vroeg opstaan, de remork laden en ontbijten. Het wordt al gauw een routine. De eerste trappen dienen zich al snel aan. Ter hoogte van een groot beeld ter eren van Sint-Donatius, beschermheilige van de wijnbouwers tegen donder en bliksem, hebben we een mooi uitzicht op de Moezelvallei met de talrijke vijvers; deels recreatiegebied en deels natuurreservaat. Wat volgt is wel de moeite, 591 trappen in dalende lijn tot het mooie dorpje Wintrange. Net voor Elvange nemen we onze eerste stop in de nabijheid van een klein kapelletje. Benny kan niet van de druivenranken afblijven… Stappend door "La Terre Rouge", met wijngaarden in aanleg, nemen we afscheid van de wijngaarden van de Moezel. Al snel gaat het landschap over in een aantal hoogplateaus met veel weiland en akkerbouw. We wandelen nu richting Mondorf-les-Bains, het bekende kuuroord. Via een mooie dreef en een parkje belanden we in het centrum (Benny tegengekomen op het ronde punt)waar we nadien een klein riviertje volgen. Aan de splitsing volgen we een zoveelste kruisweg naar boven. Een goede tip in zulke omstandigheden is zeker niet aan het begin van een kruisweg te starten met het opeten van een worstje. 100% kans dat je het boven nog in je handen hebt… Via Aspelt en Hellange is het vooral wandelen door weiden en graanvelden. Ter hoogte van Hellange problemen gehad met het kruisen van de weg. Even door een maïsveld lopen om de juiste route te vinden. Het weer is ondertussen veranderd. De eerste druppels en een ijzige wind zorgen er voor dat onze stop in het bos langs een drukke weg snel voorbij is. Verder op weg naar Dudelange waar we blijven slapen. Tijdens wat zoekwerk om de brug te vinden over de E25 belt Benny dat het Hotel de Ville gesloten is… We moeten echter in het Cottage Hotel zijn. Uiteindelijk na wat zoeken vinden we elkaar op de parking.

Eind goed al goed. 's Avonds iets gaan eten in een Italiaans restaurantje met een fles wijn geschonken door de eigenaar. Onderhandelen doen we altijd en overal…

Op tijd slapen. Morgen wandelen we de grens over. Frankrijk, here we come!

Dudelange - Neufchef (22-05-2004) 40km

Vroeg ontbijt, samen met een wielerploeg op stage. Het is fris. De route terug oppikken en direct klimmen naar het natuurpark Haard. De overblijfselen van de "dag-mijnbouw" vergezellen ons tot in Tétange waar we 2 km verder in Rumelange de grens oversteken. Net voor een bosje, ter hoogte van een oude hoeve staat Benny ons op te wachten voor de eerste stop. De verschillende bospaden, mooie beukendreefjes brengen ons tot aan Bellevue waar we de D14 en D152 kruisen. Toch effen moeten zoeken en heel veel gelachen vooraleer we de juiste richting hadden… Nadien blijven we een aantal mooie bospaadjes volgen op de flank van de vallei. Tenslotte dalen we af naar Algrange waar we afspraak hebben met Benny. Spek en eieren kunnen smaken. De laatste eieren vliegen de deur uit… Een oude Franse boer passeert ons… De volgende klim brengt ons op het hoger gelegen plateau. Nog een kleine 15 kilometer tot Neufchef, eindpunt van onze wandeling. De afdaling brengt ons tot Fontoy. Na enkele trappen tot bij een kapel, stappen we verder over verschillende bospaden richting Neufchef. De laatste kilometers van ieder jaar worden blijkbaar altijd in een hels tempo afgelegd. Wat dat betreft verstaan we elkaar zonder woorden. Het is soms prachtig om zien hoe de één of andere het tempo omhoog trekt. Al gauw volgt de rest. Ieder op zijn tempo en in verspreide slagorde… Het eindpunt wordt al snel bereikt. Schoenen uit, sandalen aan en op weg naar Amnéville, waar we blijven slapen. 's Avonds nog eens lekker eten en wat bijpraten over de voorbije vier dagen. Zondag 23 mei rijden we na een goed verzorgd ontbijt richting Helchteren.